1984 yılında Eskişehir'de doğan Tuğçe Diri, 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Uygulamalı Litografi Atölyesi ve Resim Bölümünden mezun olmuştur. İlk atölyesini 2010 yılında açmış ve çalışmalarına devam etmiştir. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Resim Bölümü'nden "Geleneksel Sanatların Çağdaş Türk Resmine Yansımaları" tezi ile Yüksek Lisansını tamamlamıştır.
Akrilik/ Yağlı Boya, kolaj, kumaş, ip gibi malzemeleri kullanarak, seriler halinde çalışan Diri, üretim pratiğinin başına deseni koymaktadır. Onun için desen, her zaman deneysel bir uygulama alanı olarak var olmuştur. Arte Povera'dan Sürrealizm'e, Soyut Ekspresyonistlerin dinamizminden İslam Sanatlarının istif ve yazı-resim geleneklerine kadar geniş bir alandan beslenmektedir.
Özellikle son dönem işlerinde; geleneği, tarihi mekanları, mimari belleği, bir kimlik, köken sorunsalı olarak ele almakta ve formel bir kaygı ile bu doğrultuda işler yapmaktadır.
İstanbul'da yaşayıp üretmektedir.
Sanatçı Tuğçe Diri, Animo Akademi'de katılımcının resimsel üslubunu keşfetmesi ve özgün bir bakış açısı geliştirmesine katkı sağlayacaktır. Gerek yüz yüze gerekse online olarak düzenlediği programlar ile resim sanatının çeşitli teknik ve uygulama pratikleri üzerine deneysel bir alan sunmaktadır.
"İşlerim, tuval ve kağıt üzeri yağlı ve akrilik boya, dantel, ip ve kolaj gibi birbirinden farklı pratiklerle fakat temelde birbirine eklemlenen serilerden oluşmaktadır. Kendi üslup ve içerik oluşumumu temellendirmek adına, yaşadığım coğrafyanın bağlı olduğu kültürel değerleri incelemekte, el emeğine, emek ve üretkenlik gibi unsurlara önem vermekte, sanat ve zanaat bağlamında kültürel benzerlikleri sorgulamaktayım. 2017 yılında başladığım 'Simbiyotik' serisi, bu bağlamda ürettiğim, desen ve dantellerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır.
Defter ve kağıtları elinden düşürmeyen bir sanatçıyım, bu yüzden sürekli çizim yapıyorum ve bazen bu çizimler daha derin ve ayrıntılı resimler haline geliyor. Özellikle son yıllarda, kurşun kalem, füzen ve renkli kalem, mürekkep ve akrilik boya katmanları kullanarak, jestüel hareketlerle geniş alan desen ve resimler yapmaktayım. Mimari planlar, atıklar, jeolojik yüzey şekilleri ve görüntülerinin değiştirilmesi yoluyla, bu zamanın ve biriktirdiklerinin geçici, kümülatif etkilerini betimliyorum. Doğanın kendi devinimi içerisinde tüm bunları anlamsal olarak değiştirip dönüştürebilmekle ilgileniyorum. Sanatsal ifadesinde doğa; kültür, sadelik-çokluk, iç- dış, yapay-doğal gibi unsurların birleştirilmesi metaforunun çok anlamlılığını desteklemektedir. Desen, yaratma sürecimde her zaman önemli bir rol oynamıştır; içerik ve formun en taze anında yakalanmasından doğan deneysel ve anlık bir aktarım sağlamaktadır. Bu bağlamda desen ve resimlerim, bilinen yaşam biçimlerini yaratma ve manipüle etme önerisidir."