Alışveriş Sepetiniz

Çocuklar İçin Astronomi

Genel Tanıtım

İnsanlık kadar eski bir eylem gözlemlemek. Etrafı, çevreyi, doğayı ve hatta gökyüzünü... Dünya'nın hareketlerine göre yaşam ritimlerimizi belirlerken, gelecek betimlerimize uzay yolculuklarını çoktan katmaya başladık bile! Evrendeki büyüklükler, uzaklıklar başımızı döndürürken, gök cisimleri hayal gücümüzün sınırlarını zorluyor.

Astronomi atölyesinde evrenin milyarlarca yıllık öyküsünü birlikte keşfedeceğiz.

Astronomi ile erken yaşlarda tanışmak

  • Hayal gücü ve yaratıcılığı destekler.
  • 3 boyutlu düşünebilmeyi sağlar.
  • Geniş bir perspektif sunar.
  • Analitik düşünmeyi destekler.
  • Problemi tanımlamasına ve çözmesine katkı sağlar.
  • Merak duygusunu körükler.
  • Bilimsel sorgulama becerisi kazanmasını sağlar.
  • Dünya'nın biricikliğine dair farkındalık kazandırır.
  • Varoluşunu anlamlandırmasını destekler.

Güneş Sistemi

Trilyonlarca kilometre uzağa kadar uzanan Güneş Sistemi; içinde barındırdığı gezegenler, uydular, asteroitler, kuyrukluyıldızlar, cüce gezegenler ile kocaman bir sistem. Birçok farklı yapıda gökcismi barındıran Güneş Sistemi'ni oyunlar ve modeller ile tanıyor; uzaklıkları, büyüklükleri ve hareketi çeşitli etkinlikler ile öğreniyoruz.

 

Takımyıldızlar ve Gökyüzü

Andromeda, Cepheus, Orion, Ursa Major, Scorpius, Gemini, Leo, ComaBerenices... Gece gökyüzüne kafamızı kaldırıp baktığımızda görebileceğimiz takımyıldızlardan sadece birkaçı. Takımyıldızların mitolojik hikâyelerinin eşliğinde gökyüzünde geziniyor, gözlem yapmanın temellerini öğreniyoruz.

 

Yıldızların Yaşamı

Yıldızların da tıpkı insanlar gibi bir yaşam öyküsü olduğunu biliyor muydunuz? Karadelikler, süpernovalar, nötron yıldızları, kırmızı dev yıldızlar... Yıldızların uzun ömürlerinde çeşitli evrelere bakıyor, "yaşam veren" döngülerini tanıyoruz.

 

Uzay Çalışmaları

Güneş Sistemi'nin ötesine doğru yola çıkan uydular, Mars'ın yüzeyinde tekerlekleriyle gezinen gezici robotlar, kuyrukluyıldızların peşinde Güneş Sistemi'nin ilkel tarihini araştıran sondalar... Dünyadan kilometrelerce uzakta, zorlu koşullarda çalışan uzay araçlarını tanıyor, heyecan verici uzay görevlerini öğreniyoruz.

 

Astronotlar:

Meslekler arasında en tehlikelisi, ama en heyecan verici olanı astronotluk olsa gerek! Hem çok soğuk hem de sıcak olabilen, kozmik zararlı ışınların etkili olduğu, nefes alınabilir oksijenin ve uygun basıncın olmadığı uzayda astronotlar; zorlu görevler yerine getiriyor, ufkumuzu her defasında genişleten deneylere imza atıyorlar. İnsanlığın uzay serüveninde, astronotların hikâyesini dinleyelim. 

 

Astrobiyoloji

Güneş Sistemi'nin ötesinde başka yıldızların etrafında dolanan bir sürü ötegezegen var. Bu ötegezegenlerin bazılarının Dünya'ya benzer olabileceği düşünülüyor. Peki, bu ötegezegenlerin herhangi birinde yaşam olabilir mi? Yaşam varsa akıllılar mıdır? Bizimle iletişime geçme olasılığı nedir?

Ötegezegenleri ve bilim insanlarının evrendeki yaşam arayışlarını inceliyor ve büyük bir soruya cevap arıyoruz: Oralarda biri var mı?

 

Gözlem ve Teleskoplar

Yaklaşık 14 milyar ışık yılı uzaklığını gözlemlememizi sağlayan alet: Teleskop! 400 yıl önce Galileo'nun teleskobu gökyüzüne çevirmesi ile başlayan macera, bilim insanlarının evrenin sırlarına olan sürekli merakı ile devam ediyor.  Tonlarca ağırlıkta olanlarından uzaya gönderilenlere kadar, evrene açılan penceremiz olan teleskopları tanıyoruz.

 

Evren ve Galaksiler

Evren sonsuz mu? Peki; ya düz mü, yoksa yuvarlak mı? Evren nasıl oluştu? Galaksiler de çarpışır mı? Karanlık madde nedir? Evren genişlemeye devam edecek mi?

Bu büyük soruların peşinde, evreni anlamaya bir adım daha yaklaşacağız.

 

Uzay Çöpleri

Dünya'nın yörüngesine yollanmış binlerce uzay aracına görevleri bittiğinde ne oluyor? Uzay mühendisliğinin hızlı gelişimi günümüzde, Dünya'nın etrafını saran bir uzay çöpü yığınına sebep oldu. Bu sorunu çözmek için çalışmalar yapan bilim insanların ilham alıyor, kendi çözümlerimizi buluyor ve modellerini üretiyoruz.

 

Dünya'ya Yakın Asteroitler

Asteroit Kuşağı Mars'la Jüpiter gezegenleri arasında yer alsa da, tüm asteroitler orada bulunmuyor. Asteroitler zaman zaman Dünya'ya yaklaşabiliyor, hatta Dünya'ya çarpabiliyor bile! Dünya'yı tehdit eden asteroitlere karşı bilim insanları sürekli takipte. Bu heyecanlı takibin peşinde, asteroitleri yakından tanıyoruz.

 

Işık Kirliliği

Çok uzaklardaki gökcisimlerinden çıkan ışık, tam Dünya'ya ulaşacakken, ışık kirliliği arkasında kayboluyor. Önemli çevre sorunlarından olan ışık kirliliği, doğal kaynakları boşa harcamanın yanında, doğal yaşamı ve insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Işık kirliliğini tanıyor ve bu küresel soruna dair çözümler üretiyoruz.